Ambulant  begeleiding    SYZO ZORG  Waar zorgen en krachten samenkomen
 

Syzo Zorg

 Korte wachtlijst, maximaal 1,5 maanden wachttijd. 

Missie en visie

Syzo Zorg is een bedrijf met gediplomeerde begeleiders die zich richt op de ontwikkeling van jongeren vanaf 4 jaar, die op een bepaalde manier de aansluiting missen met hun gezin en/of met de maatschappij. De begeleiding is individueel of in kleine groepjes en met jongeren die dezelfde kenmerken hebben om zo met en van elkaar te leren. In de begeleiding wordt de aandacht gelegd op de krachten van de jongeren en wat zij wél kunnen, om hierop verder te werken. Zorgen zijn er om te overwinnen of op te lossen met je eigen krachten of elkaars krachten. We werken oplossingsgericht, zodat de jongere met een positieve kijk in de juiste balans komt met zowel zichzelf als zijn/haar omstander(s) (ouders/verzorgers, werk, familie en/of vrienden).

Syzo Zorg richt zich op jongeren die aansluiting missen met hun gezin of met de maatschappij. Daarbij kijken we vooral hoe we deze jongeren weer aansluiting kunnen bieden door het aanleren van vaardigheden en het richten op de ontwikkelingen die jongeren doormaken. Naast het richten op de jongeren is het netwerk van de jongeren ook heel belangrijk. Denk hierbij aan ouders/verzorgers die belangrijk zijn als sociaalvangnet voor de jongeren, maar ook het leren omgaan met anderen (in de maatschappij) om aansluiting beter mogelijk te maken.
Het leren verzorgen van anderen door middel van het verzorgen van een maaltijd, of het verzorgen van natuur, dieren of het maken van houtwerk van bijvoorbeeld afvalhout zijn hier voorbeelden van.

Begeleiding Jongeren

De jongeren worden begeleid op hun eigen niveau en in hun eigen taal. Dit bevordert de motivatie van de jongeren om te willen ontwikkelen en verbeteren. Wanneer een jongere ergens interesse in toont zal hierop worden ingespeeld, binnen de vooraf gestelde kaders. De richtlijn hierbij is, is het mogelijk en haalbaar? En sluit het aan bij de ontwikkelingsbehoefte van zowel de jongere als de ouders/verzorgers?

De begeleiding vindt niet alleen plaats bij de jongeren thuis. Het kan ook zijn dat de begeleiding op school komt, of dat de jongeren samen met de begeleider naar een dagbesteding of zorgboerderij gaan. Daarnaast kan de begeleiding ook werk gerelateerd zijn. Denk hierbij aan het samen opstarten op werk en de jongeren stimuleren zelfstandig te werken.

Er zijn geen vaste begeleidingstijden. Zo kan het zijn dat jongeren begeleid worden van 9.00 tot 17.00 uur. Maar het is ook heel goed mogelijk dat een jongere een dagdeel begeleid wordt, bijvoorbeeld alleen de ochtend, middag of de avond. De uren worden in overleg vooraf vastgesteld. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk structuur hierin te krijgen. Dit geeft regelmaat en rust voor de jongeren en hun netwerk.


Ouderbegeleiding / Opvoedondersteuning

Omdat het netwerk rond de jongeren een grote invloed heeft op hun ontwikkeling biedt Syzo Zorg ook begeleiding en ondersteuning voor de ouders/verzorgers. Deze begeleiding en ondersteuning richt zich op wat er goed gaat bij de jongeren en hoe ouders/verzorgers hun kind kunnen stimuleren hierin verder te ontwikkelen. Daarnaast biedt Syzo Zorg ondersteuning in de opvoeding aan ouders/verzorgers in het begrijpen van hun kind. Sommige kinderen vertonen bepaald gedrag maar spreken dit niet uit. Jongeren denken op een andere manier dan hun ouders/verzorgers door bijvoorbeeld gedragsstoornissen, ADHD, ASS of ander onbegrepen gedrag. Ouders/verzorgers gaan samen met de begeleider een route uitstippelen om de communicatie met hun kind makkelijker, duidelijker en begrijpelijker voor zowel ouders/verzorgers als hun kind te maken.


Ondersteuning Onderwijs & Werk

Wanneer de jongeren school volgen zal de begeleiding op school of buiten de schooltijden plaats vinden. Het kan ook zijn dat jongeren niet aansluiten op het onderwijs dat geboden wordt, of er geen plek is in het onderwijs op maat voor hen. Vanuit Syzo Zorg wordt gekeken naar begeleiding die aansluit op school, toevoeging biedt aan school of school zelfs deels kan vervangen. De begeleiders geven geen les, maar kunnen wel samen met de jongeren dingen leren door het doen van leerzame activiteiten. Denk hierbij aan het creatief bezig zijn, sporten, tuinieren, musea bezoeken, naar een bibliotheek gaan, boodschappen doen en koken of een andere activiteit doen waarbij andere mensen zijn. Hierbij wordt de motorische-, zintuigelijke-, sociaal-emotionele-, cognitieve en creatieve ontwikkeling van de jongeren gestimuleerd. Er wordt ook ten alle tijden gekeken hoe de leerplichtige jongeren alsnog aansluiting kunnen vinden bij school. De zogezegde 'thuiszitters' hebben ook recht op les. De begeleiders helpen deze jongeren weer terug naar de schoolbanken.

Wanneer jongeren opzoek zijn naar school of werk kan de begeleider hier de jongeren in ondersteunen en stimuleren. Het kan net die extra zet zijn om wél een stap in de goede richting te maken die een ouder/verzorger maar niet voor elkaar krijgt bij deze jongeren. Daarnaast kan het netwerk van Syzo Zorg ook meehelpen bepaalde stappen in werk of onderwijs te zetten die anders helemaal niet bekend of mogelijk waren voor de jongeren en/of ouders/verzorgers.


Sport & Beweging

Bij Syzo Zorg staat actief leven hoog in het vaandel. Bewegen is gezond en geeft blijdschap en energie. Daarnaast maak je bij sporten talloze stofjes aan (serotonine, endorfine en dopamine) die je gelukkig maken. Sporten bevordert ook je slaapritme, verlaagt je stressniveau en geeft je meer zelfvertrouwen. Dit maakt de jongeren blij en meer gemotiveerd te ontwikkelen. Dat is al een goede basis voor de begeleiding. Natuurlijk is ontspannen belangrijk, dat is een onderdeel van het bewegen. 

Voor sommige jongeren is sporten niet zo vanzelfsprekend als voor anderen. Soms kan het lichaam die belasting niet aan. Hiervoor wordt beweging op maat aangeboden. Het doel is dat er meer bewogen wordt dan wanneer de jongeren thuis zitten.


Kwaliteitsbewaking

Om de ontwikkeling zichtbaar en meetbaar te maken werkt de begeleider van Syzo Zorg volgens een begeleidingsplan. In dit plan staan de doelen beschreven, maar ook hoe aan deze doelen gewerkt wordt. Ieder half jaar wordt met de jongere, ouders/verzorgers en alle andere betrokkenen een 1Gezin1Plan gesprek gehouden. In dit gesprek worden alle waarnemingen en ontwikkelingen gedeeld en worden de doelen besproken en zo nodig bijgesteld/afgesloten. Op die manier kunnen de ouders/verzorgers en de betrokken organisaties beter samenwerken en elkaar op die manier beter helpen, wat ten goede komt van de jongeren. 

Ook worden regelmatig gesprekken gehouden met de ouders/verzorgers om nieuwe signalen met elkaar te delen. Deze gesprekken zijn onderdeel van de begeleiding. 


Medewerkers

Bij Syzo Zorg werken begeleiders die aan een bepaalde kwaliteit moeten voldoen. Elke begeleider is in het bezit van een geldige VOG (verklaring omtrent gedrag). Alle begeleiders van Syzo Zorg zijn gediplomeerd en/of gecertificeerd. Aan iedere jongere is een HBO geschoolde persoonlijk begeleider (Pb'er) gekoppeld die vakbekwaam is. Hiervoor zijn zij SKJ-geregistreerd of bezig met hun registratie. Een SKJ-registratie is een bewijs dat de begeleider bekwaam genoeg is om te werken in de jeugdhulp en/of jeugdbescherming. 

De persoonlijk begeleider draagt zorg voor het dossier van de jongere die aan deze Pb'er gekoppeld is. Dit betekent de regie over de begeleiding op zich nemen, het plan ontwikkelen, beheren en in uitvoering brengen, 1Gezin1Plan organiseren en voorzitten, contacten onderhouden, begeleiden, rapporteren en conclusies schrijven. Dit doet de begeleider niet alleen maar in een team, waarbij ook onderling (anoniem) overleg zal plaats vinden.

Binnen Syzo Zorg is ruimte voor mensen uit verschillende werkvelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een volleerd: tuinman, kok, sportinstructeur, muzikant, ICT'er, klusjesman, dichter of welk werkveld dan ook. Deze mensen zijn omgeschoold en samen met de persoonlijk begeleider bieden zij de jongeren een verbreding van hun visie op de toekomst.

 

Over mij

Ik ben Sylvester Vlaming, oprichter en eigenaar van Syzo Zorg. Ik heb Syzo Zorg opgericht met de gedachte dat begeleiding vanuit een andere visie kan. Het is mij opgevallen dat de meeste bedrijven kiezen voor de makkelijke weg waar een grote doelgroep zit, maar het vergeten kind wordt daarin niet meegenomen. De kinderen die je niet ziet en hoort, bijvoorbeeld de thuiszitters, zijn geen probleem in de klas. Toch heeft het een slechte invloed op de ontwikkeling van deze kinderen en hun sociale netwerk. Ook gaat dit vaak gepaard met grenzen verleggen, wat niet altijd gezond en legaal is. Hiervoor hebben die jongeren een maat, een buddy, een begeleider nodig zoals Syzo Zorg dat aanbiedt. Iemand die naast hen staat, die met ze overlegd waarom keuzes gemaakt moeten worden en niet de regels vertellen wat wel en wat niet mag. Juist het denken met de jongeren maakt dat ze bereikt worden. Dat is mijn visie en daarom heb ik Syzo Zorg opgericht.

Hiervoor heb ik jaren in de ambulante begeleiding gewerkt bij verschillende bedrijven met verschillende doelgroepen. Daarnaast heb ik als Jeugdzorgwerker bij gemeentes gewerkt en heb ik vrijwillig persoonlijke begeleiding aangeboden aan verschillende mensen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen.

De jongeren die ik begeleidde hadden ASS, ADHD, OCD, CD, Borderline, agressie of andere stoornissen die het denken en gedrag beïnvloeden. In mijn werkervaring ben ik ook heel veel verschillende mensen tegengekomen met heel veel verschillende standaarden en gedragingen. 


Over jou

Jongeren (vanaf 4 jaar oud) en gezinnen zijn welkom bij Syzo Zorg. Cultuur, geloof, overtuigingen en standaarden maken niet uit, iedereen is welkom bij Syzo Zorg voor ondersteuning en begeleiding.

Is het kind jonger dan 4 jaar dan kan er opvoedondersteuning worden geboden vanuit Syzo Zorg. 


Syzo Zorg neemt cliënten aan uit de Jeugdwet indicatie, WMO- en WLZ-indicatie. Zowel op basis van ZIN als PGB. 

Voor (vragen over) aanmelden mail naar aanmelden@syzozorg.nl


Syzo Zorg
KVK: 81940882
AGB: 94066353
info@syzozorg.nl